Milé deti, milí rodičia a fanúšikovia našej SZUŠ Výtvarný ateliér LADON!

Veríme tomu, že máte krásne leto plné oddychu, vody a krásnych zážitkov. A čo tak si sprestriť leto troškou výtvarnej?

Nachystali sme pre vás ešte tri témy, ktoré budeme každý utorok až do konca augusta publikovať na stránke a na facebooku. Prajeme vám príjemné chvíle strávené so zadaniami :)


TÉMA 1: Zanechávam Stopu.

Stopa môže byť odtlačok chodidla či jeho časti, šľapaj, tlapa, odtlačok, znak, záznam, znamenie. V poľovníctve je to odtlačok chodidla, jeho časti a často aj trus, pach, zvyšky srsti a podobne. Dĺžková miera, okolo 24-35cm a iné... 

Určite ste si všimli, keď mama veľa varí a pečie, okno v kuchyni sa zarosí, zahmlí. Toto isté sa deje aj v kúpeľni, po sprchovaní je celé zrkadlo zahmlené. Alebo sedíte v električke, trolejbuse, autobuse alebo vo vlaku, pozeráte von oknom a Váš dych zahmlí okno električky, alebo autobusu. 

Čo potom robíte? Kreslíte si prstom na sklo. Rôzne obrázky, nápisy, odkazy. Keď zafúkame naším teplým dychom, zase sa zahmlí. 

A dnes by sme chceli zanechať svoju stopu. Čo na to potrebujeme? Náš dych a prst. Keď sa nám to nepodarí, zotrieme rukou a znova nadýchame. A čo potom? Poprosíme rodičov, aby nám náš obrázok odfotili, a poslali nám.

Niečo podobné sa dá robiť aj v piesku a múke. Takže pokiaľ by Vám nefungovalo sklo a vlastný dych, poproste rodičov, aby Vám nasypali trochu múky do plechu na pečenie a skúste zanechať stopy v snehu, alebo si predstavte, že to je piesočná Sahara.

 

DETI OD 4 DO 10 ROKOV

Téma: Stopy v snehu, v blate, v púšti.

Nakresli stopy, ktoré zanecháva nejaké zvieratko. Predstav si, že zvieratká chodia po tvojom zahmlenom obraze. Aké stopy zanechávajú? 

Vtáky, drobné živočíchy, veľké zvieratá. Zvieratá žijúce v lesoch, zanechávajú stopy v snehu, v mokrom blate. Zvieratá žijúce na púšti zanechávajú stopy na teplom piesku.

Pomôcky: Sklo (zrkadlo alebo okno), vlastný dych, prsty, fotoaparát na zaznamenanie stôp.


Podtéma: Zanechaj stopu.

Poprosme rodičov, aby našli doma nejaký olejček, a natrime si ním naše chodidlo, alebo ruku. Na zem si dajme papier a poprechádzajme sa po ňom, pochytajme ho na niektorých miestach. Tam kde sme stúpili naolejovanou nohou, zostal olejový odtlačok.  Výkres si oprite o okno, aby cez neho svietilo slnko. Vyzerá ako rőntgenový obrazec. Ak by sme si zobrali vodové farby, a vymaľovali pozadie, zistili by sme, že farba chytá na papier inak ako na olejové odtlačky, kde nebola naša noha alebo ruka. Odporúčam, málo farby a viac vody.

Pomôcky: Olejček, nohy a ruky, papier, okno, slnko, fotoaparát, vodové farby.

 

DETI OD 10 ROKOV A DOSPELÍ

Téma: Stopy.

My sa na stopy pozrieme detailnejšie. Čo zanecháva stopu? U zvierat je to väčšinou kopyto, laba, pazúry, chvost. U ľudí je to chodidlo, podrážka tenisky, opätok topánky.

Dnes si skúsime túto podrážku nakresliť. Jednoduchý spôsob ako dostať otlačok topánky, alebo nohy, je, že si ju natrieme farbou a budeme ju mať ako pečiatku, alebo stúpime do blata a prejdeme sa po papieri. To ale nechceme. My si nájdeme zaujímavú podrážku, a tú si nakreslíme. Môžeme si ju obkresliť, ale detaily na nej si nakreslíme sami. Obkreslime si ju viac krát, snažme sa napodobiť kroky človeka. A môžeme prejsť na detaily. 

 

Podtéma:  Odtlačok tela.

Zameriame  sa na figúru, svoj kúsok tela, ktorý si obkreslíme na papier, a budeme postupne papier zapĺňať opakovaním svojej kresby. Skúsme to už bez našej končatiny, tú dajme preč, a voľnou rukou obkresľujme obrys, ktorý sme si zaznačili ako prvý.

Môžeme si spraviť šablónu, kde si svoj kúsok končatiny obkreslíme, vystrihneme a ten postupne posúvame o pár milimetrov a vždy ho obkreslíme trošku ďalej. Budeme množiť našu kresbu. Vzniknú zaujímavé útvary. Na túto výtvarnú aktivitu potrebujeme:

Obyčajnú ceruzku mäkkosti 5-8B alebo čierny uhlík alebo čiernu fixku, biely papier.

 

Tešíme sa na vaše krásne kresby, maľby, fotografie! Hotové obrázky odfoťte a pridajte do komentára alebo nám ich pošlite na vytvarnadoma@gmail.com. Ak by ste mali akékoľvek otázky, píšte nám na fb, na atelier.ladon@gmail.com alebo na vytvarnadoma@gmail.com.

 

Tému pre vás vytvorila Zuzana Dobrovičová

Výtvarné práce vytvorili: Majka, Zojka a Zuzana Dobrovičové

  

Späť