Vítame vás v 7. týždni výtvarnej doma! Tešíme sa, že ste s nami vydržali tak dlho. Ďakujeme za komiksy zo záveru týždňa, sú veľmi vtipné a nápadité, vymysleli ste super námety. Galériu s výtvormi z piatka zverejníme v priebehu dneška na Facebooku v priebehu týždňa na stránke. 

TÉMA NA PONDELOK: Kvety, kvietky, kvetinky, kytice.

Sú všade okolo nás. Sú krásne, nežné, farebné, voňavé a robia nám radosť. Kvetmi sa nadchýname, darujeme ich, trháme na lúkách, pestujeme v záhradách, alebo si ich kupujeme len tak pre radosť. V tomto období ich stretávame na každom kroku, príroda sa zobudila a všetko je krásne farebné. Mnoho svetových a aj slovenských umelcov sa venovalo maľovaniu kvetov. Či už vo váze alebo v prírode. Napríklad Ján Mudroch, Ján Kollár, Jozef Šturdík, Vincent van Gogh, Emil Nolde, Claude Monet, Leonardo da Vinci.

DETI OD 4 DO 10 ROKOV
1. Nakresli/namaľuj kyticu, kvety v záhrade, na lúke. Pozorne si premysli rozmiestnenie vázy a kvetov v nej tak, aby sa ti váza s kvetmi vošla na papier celá. Dôležité sú farby. Teraz na jar sú farby krásne jasné a všetky sú veľmi výrazné.

Materiál: použi to, čo máte doma – papier, obyčajné ceruzky, pastelky, vodové, temperové farby.

2. Môžeš skúsiť kvety nakresliť a dotvoriť pomocou techniky batikovania.

‼️ Upozornenie: K tejto úlohe je potrebná žehlička, preto treba poprosiť maminku alebo ocka o pomoc‼️

Materiál: A4 kancelársky papier – pozor nie tvrdý výkres!, voskovky, obyčajná ceruzka, štetec, vodové farby, staré noviny a žehlička.

Postup (nafotený v ukážke):
1. Na papier si ceruzkou naskicuj kvety. Či už poľné, v záhrade alebo vo váze, nechávame na teba.
2- Potom kvety voskovkami -nie pastelkami- vyfarbi. Je dôležité, aby si to vyfarbil/a voskovkami. Vyfarbuj veľmi pozorne a neboj sa pritlačiť.
3. Keď máš kvety vyfarbané, obrázok pokrč! Do guličky, ako keby sa ti obrázok nepáčil. Neboj sa toho, je to zábavné!
4. Potom obrázok opatrne povystieraj a vymaľuj jednou vodovou farbou. Napríklad modrou alebo červenou. Pretože sú kvety vyfarbené voskovkami, tak sa farba dostane len do malinkých škáročiek a to je v poriadku. Vodová farba ostáva ako kvapka na voskovke, ako vidíš na ukážke.
5. Ak to máš vyfarbené, tak zober servítku a prilož ju na papier. Kvapky farby sa vypijú a obrázok je pripravený na poslednú úpravu – žehlenie. Hotový obrázok maminka vloží medzi noviny a z obidvoch strán ho vyžehlí. Tak ako to vidíme v ukážke.
6. A máme hotovo, vodová farba sa dostala do zlomov a škárok a my máme zaujímavý „batikový obrázok kvetov“.

DETI OD 10 ROKOV AŽ DOSPELÍ
Namaľuj kvety alebo kyticu kvetov vo váze. Podľa živých kvetov, ktoré sú teraz všade okolo nás. Tiež sa môžeš inšpirovať fotografiami – ukážkami, alebo aj svetovými a slovenskými maliarmi. Možno si trúfneš na kópiu niektorého diela.

 Materiál: papier, obyčajné ceruzky, vodové, temperové, akrylové alebo olejové farby, tuš, pierko.

Tešíme sa na vaše krásne kvietky! Hotové obrázky odfoťte a pridajte do komentára a/lebo nám ich pošlite na vytvarnadoma@gmail.com. Nezabudnite sa podpísať a uviesť svoj vek.

©️ Tému pre vás pripravila Alexandra Puchovská.

Ak by ste mali akékoľvek otázky, píšte nám na fb, na atelier.ladon@gmail.com alebo na vytvarnadoma@gmail.com.

Späť